Nasiona konopi siewnej (rzadziej nasiona marihuany) są wykorzystywane do bezpośredniego spożycia, a także jako dodatek do dań. Nadają potrawom charakterystycznego posmaku, a jednocześnie mają cenne właściwości lecznicze. Jak z nich właściwie korzystać?
Nasiona konopi (siemię konopne) są spożywane przez człowieka od tysięcy lat. Mają przyjemny, lekko orzechowy posmak. Są bogate w kwasy tłuszczowe, błonnik, białka, witaminę E oraz sole mineralne. Nasiona można jeść w formie zmielonej, łuskanej lub niełuskanej. Ta ostatnia jest najbardziej wartościowa pod względem odżywczym. Nasiona łuskane są natomiast łatwiejsze do strawienia.
Nasiona konopi do bezpośredniego spożycia
Nasiona konopi można spożywać bez dodatków jako suplement diety. Ma szerokie właściwości lecznicze i jest dobrym uzupełnieniem dla codziennych posiłków. Pozwala uzupełnić niedobory, zwłaszcza w odniesieniu do soli mineralnych. To skarbnica fosforu, magnezu i wapnia.
Z czym jeść nasiona konopi?
Przed wiekami konopie spożywano jako uzupełnienie codziennego żywienia. Z czasem ich popularność zmalała. Do niedawna nasiona konopi siewnej miały zastosowanie głównie w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Obecnie dodaje się je do różnorodnych potraw w kuchniach całego świata. Najlepiej wykorzystywać je w postaci surowej, bez obróbki termicznej. Wtedy nie tracą nic ze swoich właściwości leczniczych i odżywczych. Dlatego przede wszystkim zaleca się je dodawać do sałatek, surówek i kanapek.
Nasiona konopi nadają się do prażenia – traktuje się je jako substytut dla słoneczniczka oraz orzeszków pinii. Popularne zastosowania to także przyprawianie chleba i wypieków (zwłaszcza ciasteczek). Dobrze sprawdza się jako posypka do wielu potraw, nawet do spaghetti. Można sporządzić z nich oryginalne pesto. Jest cennym wzbogaceniem odżywczych koktajli i napojów smoothie. Dodaje się je do „egzotycznych” zup, np. opartych na bazie awokado.
Dawkowanie:
Optymalna dawka zależy od indywidualnych uwarunkowań organizmu, sposobu żywienia, a także wieku i wagi ciała. Uśredniając jednak zaleca się spożywać nie więcej niż 2-3 łyżki siemienia konopnego dziennie. Ma to znaczenie głównie przy bezpośrednim spożyciu, do potraw dodaje się odrobinę nasion.
Czy spożywać nasiona marihuany?
Nasiona marihuany również nadają się do spożycia i znalazły swoich smakoszy. Poszczególne odmiany i szczepy różnią się smakiem oraz aromatem. Nie mają takiego znaczenia co nasiona konopi siewnej.
Siemię konopne ma ogromny potencjał kulinarny, który niestety nie jest do końca wykorzystywany. Warto eksperymentować w tym temacie, gdyż nasiona konopi są smacznym i zdrowym dodatkiem do wielu potraw. Można traktować je jako superfood.
Be the first to comment on "Nasiona konopi siewnej – jak je spożywać?"